Vecka 30

Pyret:

”Vissa barn sparkar mer, andra håller sig ganska lugna. Små utbuktningar på din runda magen kan vara en fot, en armbåge eller barnets stjärt. Det blir allt mindre plats över för dina egna organ därinne, i din kropp. Barnets hjärna, som hittills har varit ganska slät, börjar rynkas i veck och fåror för att få plats. Än är barnet inte fixerat nedåt i födelsekanalen utan kan vända sig, även om det börjar bli lite trångt.
Barnet växer mycket och ökar nu från drygt ett och ett halvt kilo till tre och ett halvt kilo på bara tio veckor.
Den dygnsrytm som barnet har i slutet av graviditeten kan hålla i sig efter födseln– men det är inte säkert. Ofta vaggas det till sömns om du går en promenad, och vaknar till när du själv ska sova, eller av höga ljud utifrån.
Ljuden inne i magen, som mammans puls och magkurr, kan för barnet låta så högt som 80 decibel – vilket vi normalt skulle definiera som ett ganska högt buller.”
(Källa: Trygg Hansa)

Vårt Pyre har ett varannan dag mönster, ena dagen rör han sig bara lite då och då främst på tidig morgon och på kvällen. Medan andra dagar är han aktiv under större delen av dagen.

Denna vecka var det koll hos barnmorskan igen, och precis som vid förra kontrollen så ligger han med huvudet ner. Men ännu inte fixerad.

Hjärtljud: Ca 155 slag/min

 

Jag:

”Om förvärkarna gör riktigt ont kan det vara ett tecken på att du jobbat eller stressat för mycket – försök att varva ned! Om du ändå får många och kraftiga sammandragningar bör du kontakta barnmorskan för en kontroll, så att livmoderhalsen inte börjat öppna sig i förtid. Ibland behövs en kortare tids sjukhusvistelse och/eller läkemedel som stoppar sammandragningarna.” (Källa: Trygg Hansa)

Till och från, vid mycket aktiv rörelse eller vid stressade situationer så dyker sammandragningarna upp. Ibland känns dom mer, ibland mindre. Tagit upp det med barnmorskan som sa att så länge det avtar vid vila så är det ingen fara. Avtar dom inte så ska man ringa förlossningen. Än så länge har dom avtagit vid vila som tur är.

Sömnen är lite knagglig, har svårt för att hitta en bekväm position och vrider mig en hel del.

På kontrollen hos barnmorskan så låg jag lite lågt i järnvärdet så ska äta en järntablett varje dag.

Blodtryck: 115/70

Sf-mått: 27,5 cm (24 cm sist vilket var på övre kurvan) nu har kurvan dalat ner lite, men det är fullt normalt för en omföderska.

Cravings: Apelsinjuice

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s