Vecka 7-19

Här kommer ett längre inlägg om dom första veckorna. Jag bloggade för mig själv för att kunna minnas tillbaka senare.

V.7:

Den 27 juli gick jag enligt en app in i v.7. Hade en arbetsintervju inbokad i Uppsala och ställde alarmet på 6.30. Jag vaknade före larmet, gick in i duschen och när jag var klar kom en våg av illamående. Så i skrivande stund sitter jag och dricker lite blåbärssoppa. Snart dags att gå till bussen.

När jag varit på intervjun tog jag en promenad till Uppsala C. Satte mig ner och väntade på bussen som skulle komma 25 min senare. Då kommer det en människa och sätter sig bredvid mig, med en tänd cigarett i handen. Jag som just hade fått kontroll på illamåendet kände hur en stark illamående våg var på väg att slå till. En så stark en att jag var nära att kräkas. Så jag reste mig snabbt och gick undan en bra bit och tog några djupa andetag. Sen gick jag in på stationen och njöt av den svala luften där. Passade på att köpa lite mer frukost då jag blev hungrig (igen) på Espresso house. Det blev en frukostmeny bestående av ischai och scones med smör och ost. Därefter gick jag tillbaka till hållplatsen och väntade på min buss hem.

När jag kom hem hade maken börjat med lunchen-ugnspannkaka. Perfekt tänkte jag som var hungrig igen. Men pannkakan gick inte in, åt flera ostskivor istället och åt upp jordgubbssylten.

Nu på kvällen skulle vi äta korv och pasta. Men efter några tuggor av korven tog det stopp. Det var inte alls så gott som du brukar vara. Så åt bara pasta. Nu är klockan strax efter 21, jag hade planerat att kika på en film men tröttheten slog till trots min två timmars tupplur i eftermiddags. Så det får bli god natt nu.

Den 29 juli vaknade jag av blixt och dunder utanför fönstret hos mamma i Uppsala. Eller ja, jag vaknade egentligen av en lekfull fluga som tyckte det var så kul att surra vid mitt öra. Sen kunde jag inte somna om igen så efter att ha legat en stund och spanat mot fönstret gick jag ner och hämtade min ipad och satte igång ett nytt avsnitt av Call the midwife på svt play appen. Därefter började det åska, blixtra och sen kom regnet som vi längtat efter. Så idag blir det en dag med en massa film.

V.10

Jag hade bokat in ett tidigt ultraljud på en privat klinik inne i stan. Så Daniel hämtade mig från jobbet och så åkte vi dit tillsammans. Allt var bra med bebis och två bilder fick vi med oss hem.

V.12

När vi kommit över dom första veckorna berättade vi för barnen att dom skulle få syskon. Dom fick först titta på en bild som föreställde dom tillsammans men jag hade lagt in en bild på en tecknad bebis nedanför dom. Dom fick titta och se och Isabella upptäckte den tecknade bebisen ganska fort. Vilken glädje båda två utstrålade när de fick veta att de skulle få ett syskon. Dom fick också se ultraljudsbilden från v.10.

V.14

I vecka 14 tog jag kontakt med en sjukgymnast då jag börjat känna av foglossning. Även denna gång kom den tidigt. Efter lite undersökningar och akupunktur så fick jag med mig övningar och kryckor hem, samt en tid för uppföljning. Det var lite krångligt i början att hitta en stil att gå med kryckor i trappor men jag fick till det till slut. Jag hade fortfarande inte berättat om graviditeten för någon på jobbet.

V.15

Fortfarande stora problem med illamående och så foglossning på det. Men fick tidigt anpassade arbetsuppgifter på jobbet för att orka jobba så länge som möjligt. Tacksam för det.

V.16

Jag var till sjukgymnasten för andra gången och vi pratade om övningarna jag fick förra gången i v.14 och allmänt om foglossningen och hållning. Hon slog ett slag för knipövningar och tipsade om en app som jag laddade ner. Fick tips angående min hållning då hon tänkt på den förra gången. Exempelvis att jag står med helt raka knän, faller bakåt med ryggen vilket ger en svank. Så vi provade att jag skulle ”låsa upp” knäna och ha dom lite böjda, fälla överkroppen lite framåt, spänna magen och fälla bäckenet lite framåt. Kändes väldigt ovant tyckte jag, men absolut något att tänka på då maken också tänkt och påpekat hållningen. Första tydliga fosterrörelserna kände jag denna vecka.

V.18

Sakta men säkert närmar vi oss halvtid. Mitt illamående kommer och går och är riktigt jobbigt vissa dagar. Ibland har jag använt kryckor, men oftast försöker jag klara mig utan dom. Förmodligen en undermedveten tanke om att jag inte vill ”skylta” med mina problem.

Fortsätter känna av bebisens små kullerbyttor lite då och då, oftare vissa dagar och mindre andra dagar. Ibland blir jag nojig när det går för lång tid mellan, men vet att jag inte måste känna varje dag ännu. Vi köpte också en begagnad vagn till bebis som vi fyndade på blocket. En Bugaboo Cameleon3 i mörk khaki färg, med andra ord åt det gröna hållet. Den står just nu i hallen,

V.19

Tredje besöket hos sjukgymnasten. Jag fick akupunktur igen, smått obehagligt i stunden det görs men känns ömt men bättre efteråt. Vi pratade om foglossningen och så om att jag skulle testa TENS. En sådan apparat har jag hemma så den ska jag få igång och testa tills nästa uppföljningsbesök.

Jag har fått viss problematik med strålningar från ryggen och ner i benen, kan ha med foglossningen att göra eller också ischiasnerven.

Även en känsla av träningsvärk i hela magen stundtals, märks mest vid stressade situationer och efter lite googlande så kan det vara tidiga sammandragningar som omföderskor kan känna tidigare än dom som väntar första barnet. Så när jag har en chans till vila så ska jag ta den.

Trötthetskänsla i fötterna när jag gått mycket känner jag också av så har testat stödstrumpor jag hade hemma sen innan, ger lite hjälp.

Har också upplevt känslan av rädsla när jag inte känt fosterrörelser på över ett dygn och gjort allt för att väcka. Som att dricka kallt vatten, äta glass och ligga på sida utan att något funkat. Men morgonen efter så hade jag plötsligt en aktiv liten i magen och det har hållit i sig sen dess. Så nu känner jag mig väldigt lugn.

Nu har också min käraste och blivande trebarnspappan fått känna rörelser utanpå. Så mysigt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s