Att våga göra fel

God kväll bloggen och ni som kikar in här! 

Ikväll tänkte jag delge något ärligt, en svårighet men också något viktigt för mig. Att våga göra fel. 

Jag har, liksom kanske fler av er en röst som ibland stoppar en från att våga göra saker. Att våga ta ett eget initiativ. En röst som ger en känsla av rädsla för att göra fel. Att man har en press på sig att allt måste bli bra, allt måste bli rätt. Och då utvecklas en spärr som gör att man hellre väljer att gå ”safe” och låter bli att ta det där initiativet, att prova göra den där saken. 

Hos mig är den där rösten ganska påtaglig i situationer där jag är osäker. Det kan vara på arbetsplatsen när man är ganska ny i sin yrkesroll. Det kan vara hemma i den eller dom roller man bär där. Det kan vara i sociala sammanhang med släkt, vänner, bekanta osv. Blir det rätt om jag säger så här? Är det här en dum fråga? Vågar jag göra på mitt sätt i köket? Säger jag saker rätt nu? Och det snurrar runt i huvudet till slut. 

Men idag har jag reflekterat en hel del kring det här. Dessa tankar, denna spärr är ett stort hinder i livet för mig. För vad är det värsta som kan hända om något blir fel? Kanske att någon blir arg. Vad som än händer när det felet begås så är det en del i det livslånga lärandet. Om man inte provar och hittar ett sätt som fungerar för en själv så utvecklas man heller inte framåt i sitt lärande, oavsett om det gäller i ens privatliv eller på arbetet. Och även att våga ställa frågor om det är något som känns konstigt eller om det är något som man är osäker kring. Och förhoppningsvis blir man bemött väl och får det stöd man behöver för att våga. 
Så våga fråga!

Våga prova!

Våga göra fel! 

Då kan utvecklingen gå framåt i ens livslånga lärande. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s