Yoga och reumatism- ett inlägg från i somras

Jag har fått frågan några gånger: Hur går det att yoga och samtidigt ha reumatism?
Så nu tänkte jag svara här. Det fungerar hur bra som helst! 

Jag började yoga på riktigt hösten 2015 när jag hittat tillbaka efter att ha lagt yogan på hyllan i tonåren. På den tiden hade jag mycket smärta, var stel i lederna osv. 

I början hade jag en hård rutin att yoga dagligen. Gärna två pass per dag men åtminstone ett. Jag hittade sidan Yogobe i samband med min yogastart och hittade mina favoriter ganska snart. Ganska fysiska pass blev det. 

Men när vintern kom så fick jag en jobbig morgonstelhet som höll i sig ett bra tag, så då började jag med yinyoga. Och då hittade jag hem. 
Jag ville nog vara ”starkare” än jag kanske borde varit och ville därför inte ha reumamediciner. Jag hade några olika som jag skulle testa, vilket jag gjorde men fick biverkningar av dom. Så tillsammans med min läkare så hittade vi nya alternativ, men fick biverkningar som extrem trötthet, illamående eller så gav dom helt enkelt ingen effekt. 

Sista medicinförsöket gjorde jag 2016 tror jag. Nu har jag ingen medicin alls, yogan är min medicin. För mig är den läkande/helande. För mig hjälper den mot smärta, mot morgonstelhet. 

 Nu snart två år senare är yinyoga en klar favorit som jag återkommer till flera gånger i veckan.  

Jag menar inte att yoga är någon slags mirakelkur för alla, men för mig har den fungerat otroligt bra och är en naturlig del av min vardag. 

Jag hittar närvaro, jag har lärt mig att känna av min kropps signaler och följa dessa. Förut kunde jag träna på trots att mina höfter, knän, fotleder eller ryggen försökte signalera protester vilket då ledde till mer smärta. 

Nu lyssnar jag och är mycket mer medveten i min kropp, jag kan vända min uppmärksamhet inåt. Så fort jag känner att någon led inte känns helt ok så gör jag vad jag kan för att lindra det. 
För några veckor sedan pratade jag med min läkare om mitt mående och läkaren tycker yoga är jättebra som träningsform då den är skonsam när man lyssnar på kroppen och då man jobbar med sig själv utan ”yttre” vikter som både kan belasta leder som det bygger styrka. Jag blev dessutom utskriven som patient från reumatologen. 

Nu kommer jag jobba för att sprida yogan. Som ni vet är jag utbildad yogalärare för barn och tonåringar, jag kommer göra vad jag kan för att fler med eller utan sjukdomar ska få testa. Kanske kan det hjälpa flera. Min vision är att yogan är för alla. Kan du andas, kan du göra yoga. Namasté!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s