Allas rätt i kollektivtrafiken

Mitt första inlägg skriver jag med tanke på Unga reumatikers pågående kampanj om  rätten till sittplats i kollektivtrafiken.

Jag är en yogini, men jag är också reumatiker. Så detta inlägg kommer ha fokus på det sistnämnda. Så nu tänkte jag berätta hur en vardag kan se ut för mig som reumatiker (JIA).

Jag busspendlar ca 1h och 20 min enkel väg till jobbet med tre bussar. På dom första två får jag för det mesta en sittplats. På den sista bussen får jag dock ofta stå upp på bussen då det är en tid då många åker just den.
När jag har mina sämre dagar så har jag ont i lederna och kroppen känns trött. Jag sover då också ibland dåligt på nätterna då det är svårt att ligga bekvämt en längre stund vilket resulterar i huvudvärk/migrän. Och när jag blir tvungen att stå på bussen så blir det tufft. En buss är ju inte stilla och gör ibland kraftiga inbromsningar bland annat vilket gör situationen jobbig. Här använder jag olika andningstekniker för att hantera smärtan i kroppen.
Ibland orkar jag inte stå och ber om att få sitta. Men bemöts väldigt ofta av ifrågasättande, suckar och himlande ögon när jag ber att få en sittplats av en medresenär. I andras ögon ser jag nog ut som en ung och frisk person så varför behöver jag sitta? Fördomar och ifrågasättande är något som är tydligt vanligt när man bär på en sjukdom som inte syns. Detta gör att trots min kropps protester så härdar jag ut stående på bussresan till och från jobbet. Det som behövs i kollektivtrafiken är förståelse, men också en skylt vid dom speciella sittplatserna som inkluderar alla med funktionsnedsättning. Just nu är det bild på en gubbe med en käpp vilket i min tolkning är för dom med synliga funktionsnedsättningar. Men vi med ”osynliga” funktionsnedsättningar inkluderas inte i den skylten, vilket det borde! Jag är inte min sjukdom, sjukdomen är en del av mig.

Här finns länkar som jag hittat som handlar om kampanjen.

Gå annars in på http://www.synsintefinnsinte.se

https://www.metro.se/artikel/debatt-det-syns-inte-alltid-vem-som-beh%C3%B6ver-sitta-i-kollektivtrafiken

https://www.svt.se/nyheter/lokalt/uppsala/unga-reumatiker-kraver-sittplats-hos-ul


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s